Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet elever med indraget studiemedel på Västerviks gymnasium har ökat. Foto: Clary Kroon/SVT

Tuberkulos upptäckt på Västerviks gymnasium – smittspårning inledd

Publicerad

Smittspårning har inletts efter att en person på Västerviks gymnasium insjuknat i en smittsam form av tuberkulos. Men allmänheten behöver inte oroa sig, enligt smittskyddsläkaren.

Under onsdagen meddelade Västerviks gymnasium på sin hemsida att en smittspårning inletts, efter att en person på gymnasiet insjuknat i tuberkulos, något som Dagens Västervik var först med att rapportera.

– Som allmänhet behöver man inte oroa sig. Vi gör den här insatsen för att hitta personer innan de ens får symptom, och då finns ingen risk för smittspridning, säger Arsène Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar.

Ovanlig sjukdom

Tuberkulos är en sjukdom som främst påverkar lungorna. Sjukdomen är ovanlig i Sverige men vanlig i andra delar av världen och omkring 10 miljoner insjuknar varje år.

Den smittar främst genom att smittbäraren hostar nyser och spottar. Enligt Region Kalmar län krävs oftast nära kontakt med den sjuke inomhus under en längre tid för att det ska finnas en smittrisk. Även om man blivit smittad är risken att insjukna mycket liten. Enligt Arsène Nzobandora är det svårt att veta hur och när personen på Västerviks gymnasium smittats, och han vill inte delge ingående information om den smittade.

– Många kan ha en vilande infektion en lång tid innan det blossar upp.

Smittspårning utökas vid fler fall

De personer som har haft närmast kontakt under längst tid med den sjuka personen på Västerviks gymnasium har identifierats. Om provtagningen visar att det har skett smittspridning i denna grupp så kan provtagningen utökas till personer som har haft mindre kontakt med den sjuka än den första gruppen. Har ingen i första gruppen blivit smittad så avslutas smittspårningen på skolan.

Förra året hittades 14 fall av sjukdomen i Kalmar län och 384 i landet i stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.