Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Göransson är turistchef på Öland. I videon berättar han om betydelsen av Ölandsbron för turismen och hur det ska firas under fredagen. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Turistchefen på Öland om brons betydelse: ”Vi hade varit mycket fattigare”

Publicerad

På fredagen är det 50 år sen Ölandsbron stod klar. Efter att bron öppnades underlättades det för turister att besöka Öland. Turistchef Johan Göransson märker en stor ökning av turister på ön.

– Det kommer mer och mer människor som vill besöka oss, säger han.

Ölandsbron fyller 50 år, bron byggdes mellan 1967 och 1972. Betydelsen av bron är inte bara för ölänningarna utan även för fastlänningarna, menar turistchefen Johan Göransson.

– Jag skulle säga att det var avgörande.

Mörbylånga

Så ska det firas

Fredag den 30 september börjar firandet med flera aktiviteter. Allt från bilträffar, livemusik, luftballonger och att det går en gratis båt över Kalmarsund som hyrs in, säger Johan Göransson.  

– Det här är ett moment för oss i den här regionen som vi är jättestolta och glada över, säger han.

I klippet kan du höra honom berätta mer om firandet.

Vad vore Öland utan bron, tror du?

– Vi skulle vara extremt mycket fattigare, då menar jag inte bara pengar utan det handlar om hela livskvaliteten, säger Johan Göransson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbilder från bygget av Ölandsbron, som firar 50 år. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet