Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delar av taket på Sjösås gamla kyrka i Braås ska bytas. Linda Lindblad, lektor i kulturvård vid Göteborgs universitet, var en av dem som höll i kursen där deltagare fick lära sig hugga kyrkspån. Se mer i videon. Foto: Anne Torvinen/SVT

Tusenårig teknik med spån när kyrka i Braås får nytt tak

Publicerad

Delar av taket på Sjösås gamla kyrka i Braås ska bytas och det sker med en uråldrig hantverkstradition. Nyligen hölls en kurs där deltagare fick lära sig att hugga kyrkspån.

Till en del av taket på Sjösås gamla kyrka beräknas det gå åt 6500 skivor kyrkspån. Under en kurs har medlemmar i pastoratet och hantverkare som arbetar med gamla byggnader fått lära sig att hugga kyrkspån. En uråldrig teknik som Linda Lindblad, lektor i kulturvård vid Göteborgs universitet, ser har blivit trendigt igen.

– Det hänger ihop med trenden att bygga i trä. Man kan också få olika formmöjligheter med spånen. Jag tror att det attraherar många att man kan leka med formerna, säger hon.

Ek och asp huggs till taket i Sjösås gamla kyrka och träden har hämtats från stiftets egna skogar. Spånet kommer både huggas för hand och sågas med maskin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.