- Om vi ska nå målet med 10 000 poliser måste rekryteringen få ta resurser, säger Anders Henckel, gruppchef på polismyndigheten. Foto: SVT / TT

Tusentals vill bli poliser – få kommer in

Uppdaterad
Publicerad

Det råder ingen brist på folk som vill bli poliser. Under 2020 hade landets polisutbildningar drygt 26 500 unika sökande. Men totalt blev bara 1379 antagna till någon av lärosätena med polisutbildning.

– Det är ett rekordstort intresse, säger Anders Henckel, gruppchef för aspirantutbildningen på polismyndigheten. 

Tidigare i veckan skrev SVT Nyheter Småland om kommunpolisen i Markaryd som tagit till ett nytt grepp för att locka fler poliser till kåren.

På polisutbildningen i Växjö står många platser tomma – men samtidigt väljer fler att läsa till polis på distans.

10 000 fler poliser 2024

År 2017 gick regeringen ut med ett mål om att anställa 10 000 fler poliser till 2024. Två år senare, 2019, startades polisutbildningar i både Malmö och Borås. Nu under pandemin, när många väljer att karriärsväxla, har polisutbildningen varit attraktiv.

Men trots tusentals sökande kommer bara en bråkdel in på utbildningen. 

– Många saknar betygsbehörighet, eller så klarar man inte testerna, säger Anders Henckel, gruppchef för aspirantutbildningen på polismyndigheten. 

Tuffa prövningar

Om den sökande klarar de grundläggande kraven kan denne boka tid för prövningen. Den utförs av myndigheten Plikt- och prövningsverket som har ansvaret för antagningsprocessen till polisutbildningen.

Förra året fick drygt 7000 personer göra prövningarna som innebär att den sökande genomför fysiska, medicinska och psykologiska tester.

Efter prövningarna sållas många bort och de som återstår kommer in på polistbildningen. Totalt blev 1379 personer antagna förra året – i hela landet.

– Många är unga och söker till polisyrket. Då har man inte så mycket livserfarenhet helt enkelt, säger Anders Henckel.

Lokala kampanjer fungerar

Anders Henckel menar att lokala rekryteringskampanjer, som ”Walk and talk” i Markaryd, har gett ett bra utfall i de polisområden där initiativet testats.

– Vad vi hört så har det fått några att våga ta sista steget till att vilja bli polis.

Men tar inte en sådan kampanj tid från ert uppdrag?

– Om vi ska nå målet med 10 000 poliser måste rekryteringen få ta resurser, säger Anders Henckel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.