Tv-profiler som startade karriären på SVT i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns bara SVT Nyheter Småland och SVT Design kvar. Annat var det förr, då var tv-huset i Växjö centrum för svensk ungdoms-tv, och det födde förstås många nya tv-stjärnor.

SVT i Växjö, eller Växjö-tv som det kallades i folkmun, hade sin storhetstid under 90-talet. Här skapades många av de ungdomsprogram som i dag är kultförklarade: Voxpop, Musikbyrån, PM, Kosmopol, Sommarlov, Grynets Show, Byhåla, Varan-TV, ja det finns mycket att välja på.

Det sprudlande tv-huset blev förstås också en startplats för många nya profiler. Här har vi listat några av dagens kändisar som startade sin bana på SVT i Småland.

SVT 60 år

Erik Haag

Var programledare för Sommarlov 1995 tillsammans med sin syster Sara Haag. Programmet handlade mycket om kaniner. Barn kom till studion och tävlade i kaninhoppning. Därefter var han en del av Hassangänget. 2010 återvände han till SVT i programmet Landet brunsås med Lotta Lundgren.

Erik Haag Foto: TT

Gör i dag: Är med och driver produktionsbolaget Brommamamma. Är programledare för Historieätarna i SVT, och gjorde förra årets julkalender Tusen år till julafton.

Pernilla Månsson Colt

Startade sin tv-karriär på SVT:s ungdomsredaktion i Växjö 1992 där hon jobbade med programmet PM. Gick därefter vidare till flera tunga uppdrag. Hon har bland annat lett den svenska melodifestivalen två gånger, och jobbat som kommentator för Eurovision song contest.

Pernilla Månsson Colt Foto: SVT

Gör i dag: Arbetar som programledare för SVT-programmen Husdrömmar och Trädgårdstider. Hon är också producent för programmet Antikrundan.

Peter Settman och Fredde Granberg

Peter Settman började jobba på SVT i Växjö 1990, då som medarbetare i programmet Kosmopol. Det stora genombrottet kom ett år senare med Sommarlov och tv-serien Gerilla TV – Laijv, då hade också vapendragaren Fredde Granberg anslutit. Det var i Gerilla TV – Laijv som karraktärerna Ronny och Ragge dök upp första gången. Settman och Granberg fortsatte att jobba tillsammans på SVT under 90-talet innan de gick skilda vägar.

Peter Settman och Fredde Granberg Foto: SVT

Gör i dag: Peter Settman är vd för produktionsbolaget Brain Acadamy. Han sitter också i styrelsen för antimobbningsrörelsen Friends. Fredde Granberg jobbar som skådespelare och regissör. Han var bland annat med i SVT:s julkalender 2013 där han spelade pappan i familjen Hedenhös.

Elin ”Grynet” Ek

Praktiserade på SVT i Växjö 1999 och kom då på karaktären Grynet. Grynet fick en roll i det Växjöproducerade ungdomsprogrammet Jupiter. Grynet blev så populär att Elin Ek senare sen fick flera egna program som Grynets Show, Grynet på vift (där hon bland annat intervjuade Zlatan Ibrahimovic som precis flyttat till Ajax) och Grynets Megashow.

Elin Ek Foto: SVT

Gör i dag: Jobbar bland annat som barnboksförfattare och föreläsare.

Gry Forsell

Började jobba som programledare på SVT:s ungdomsredaktion i Växjö 1992. Där gjorde hon bland annat program som PM och Pickup. Gry Forsell fanns också med som skådespelare i Ronny och Ragge där hon stod i Byhålas korvkiosk.

Gry Forsell Foto: SVT

Gör i dag: Jobbar som programledare på radiokanalen Mix Megapol tillsammans med Anders Timell i programmet Äntligen morgon. Jobbar också som programledare för Gladiatorerna på TV4 och för sommarkrysset som sänds från Gröna Lund. 

Cecilia Gralde

Startade sin journalistkarriär på Smålandsnytts nyhetsredaktion. Gick därefter vidare till radion i Västerbotten. Hon jobbade också på TT i Stockholm innan hon 1998 landade på SVT:s Rapport. Där har hon jobbat som reporter och nyhetsankare. Hon har också jobbat som programledare för Gomorron.

Cecilia Gralde Foto: SVT

Gör i dag: Jobbar sedan 2012 som ett av Aktuellts nyhetsankare.

Morgan Alling

Slog igenom i det Växjöproducerade sommarlovsprogrammet Tippen 1993 där han spelade sopgubbe tillsammans med sin kompis Lasse Beischer. Programmet blev så pass uppskattat att det återkom även sommaren 1994.

Morgan Alling Foto: SVT

Gör i dag: Författare och skådespelare. Spelade Sunes pappa i filmen från 2015. Har deltagit i Let´s Dance vid två tillfällen. Är programledare för TV-programmet Morgans mission i SVT, en realityserie mot mobbning.

Rickard Sjöberg

Utbildade sig till journalist vid Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Sommaren 1993 jobbade han på Smålandsnytts redaktion i Jönköping innan han gick vidare till TV4.

Rickard Sjöberg Foto: TT Bild

Gör i dag: Programledare för Postkodmiljonären på TV4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT 60 år

Mer i ämnet