Foto: Karin Ahlgren

Ölands två kommuner kan snart bli en

Publicerad

Just nu är Öland en ö med två kommuner, Borgholm i norr och Mörbylånga i söder. Men i framtiden kan Öland komma att bli en ö med en kommun.

När ölänningarna  en folkomröstning i samband med valet till Europaparlamentet 2009 sa sitt i fråga om en kommunsammanslagning var svaret nej.

Men nu utreds frågan på nytt av Sveriges kommuner och landsting (SKL) som i sin utredning pekar på vinster som de båda ölandskommunerna skulle kunna göra genom att slås samman till en.

Sammanslagning en fördel

Det handlar bland annat om vinster när det rör dricksvattenkontroller och kontroller av livsmedel, där Mörbylånga har 24 dricksvattenanläggningar men bara två kontrollerades under 2015, i Borgholm som har 15 kontrollerades också bara två anläggningar.

På södra Öland är Henrik Yngvesson (M) kommunalråd, han tycker att utredningen är intressant och ser fördelar med en kommande kommunsammanslagning.

– Den största vinsten som jag ser det är att kunna rekrytera specialisttjänster i framtiden, vi har möjlighet att  få fler att söka sig till vår kommun. Men det är ju allmänt vedertaget att Öland är ett varumärke och gemensamt namn, säger han.

Mycket arbete återstår

Några mil norr om kommunhuset i Mörbylånga, ligger kommunhuset i Borgholm. Där är Ilko Corkovic (S) kommunalråd.

Han ser ungefär samma fördelar med en kommunsammanslagning som sin moderata kollega i söder.

– Jag är försiktigt positiv men vill inte skynda på processen på något sätt, säger han.

Just nu återstår mycket arbete innan ett eventuellt förslag till samgående kan komma att presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.