Efter storbranden i Strömsnäsbruk – två personer misstänkta för allmänfarlig vårdslöshet

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt under tisdagsmorgonen strax väster om Strömsnäsbruk. Totalt har fyra byggnader brunnit, varav tre blivit totalförstörda. Under onsdagen meddelade polisen att två män är misstänkta för allmänfarlig vårdslöshet efter branden.

Räddningstjänsten larmades till branden vid 09-tiden på tisdagsmorgonen. När de kom till platsen brann fyra ekonomibyggnader.

Under förmiddagen arbetade fem styrkor från räddningstjänsten med att släcka branden som också hann sprida sig till terrängen. Vid lunchtid var branden i byggnaderna under kontroll och räddningstjänsten arbetar vidare med att förhindra ytterligare spridning av terrängbranden.

Markaryd

– Framåt kvällen satsar vi på att säkra skogen så att den är fri från branden, säger Örjan Svensson på räddningstjänsten i Ljungby.

Inga skadade djur

Totalt är det ungefär en kvadratkilometer som brunnit i skogen.

En person som kan ha andats in rök kontrollerades av ambulanspersonal men behövde inte följa med till sjukhus. Inga andra personer eller djur skadades i samband med branden enligt räddningstjänsten.

Eftersläckningsarbete under onsdagen

På grund av hårda vindar dagen efter branden ska vissa delar av området börjat brinna igen, men inte lika mycket som under tisdagen.

– Vi håller på med eftersläckningsarbete för fullt, vi vill inte att det ska blossa upp ännu mer, säger insatsledaren Åsa Karlsson.

Branden ska trots detta vara under kontroll.

Två personer misstänkta för brott

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och två män är misstänka.

– Det är två män som jobbat vid fastigheten. I samband med det har de eldat skräp i ett oljefat. Från elden spred sig gnistor som orsakade den omfattande branden, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen.

Männen är i 40- 50-årsåldern och har hörts av polisen. Med hänvisning till pågående förundersökning vill dock inte Robert Loeffel gå in närmare på vad de sagt i förhören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet