Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser chanserna för Moderaternas och Socialdemokraternas styren ut – hör statsvetaren Erik Wångmar i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Kamp mellan två politiska minoriteter i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet i Växjö kommun är S, V och MP större än allianspartierna. Men ingen ser ut att få majoritet och Erik Wångmar menar att det kan bli svårt att styra, oavsett vilket parti som får kommunstyrelseordförandeposten.

Eftersom M, C och L i Växjö ser ut att tappa vardera ett mandat efter söndagens val samtidigt som S gick starkt framåt i Växjö kommun har den politiska kartan ritats om.

Även om inget av blocken har majoritet så ser S, V och MP ut att bli störst med 29 mandat jämfört med alliansens 25.

Valet 2022 Småland

Erik Wångmar: Fördel för den största minoriteten

Erik Wångmar, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, menar att det kan bli svårt för båda konstellationerna att få igenom sin politik eftersom de måste styra i minoritet. Men han ser ändå en fördel för de rödgröna.

– Det är ju ändå ett mycket bättre utgångsläge att styra i minoritet när man är den största minoriteten, säger han till SVT Småland.

Allianspartierna med Anna Tenje i spetsen menar att de kan fortsätta att styra eftersom de, till skillnad från S, V och MP har sagt att de kan tänka sig att samarbeta med SD och därför kan få stöd av deras sju mandat.

Oklart om SD stöttar utan förhandlingar

Men enligt Erik Wångmar är det vanskligt för alliansen att räkna med Sverigedemokraternas stöd om de inte först förhandlar med partiet, något som Centern och Liberalerna före valet meddelade att de inte är intresserade av.

– Det räcker inte med att SD lägger ner sina röster utan de måste alltså rösta aktivt på Tenjes förslag. Så fort SD inte röstar på alliansens förslag så vinner ju de rödgröna.

Han pekar också på att alliansen måste få nästan alla SD-röster för att få igenom sin politik.

– SD i vissa kommuner haft problem med sin bemanning. Om de inte har alla sina ledamöter på plats så hjälper det ju inte ändå.

Hör mer om vad Erik Wångmar tror om de olika alternativen i Växjö i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet