Branden väst om Mjösebo orsakade kraftig rökutveckling, men var vid elvatiden under kontroll. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Flera bränder i Högsby under dagen – SVT på plats

Uppdaterad
Publicerad

Det har under dagen brunnit på tre platser i Högsby och Mönsterås kommun. Räddningstjänsten har fått arbeta hårt och det finns misstankar om att åtminstone en av bränderna varit anlagd.

Den första branden startade runt någon kilometer väst om Mjösebo. I början var det kraftig rökutveckling, vilket bland annat påverkade biltrafiken. Den branden är nu under kontroll.

En större brand

En timme senare kom larmet om en brand ett par kilometer nordost om den första brandplatsen, nära Björkelund.

Högsby

Sedan april har det brunnit ovanligt ofta i Högsby och Mönsterås kommun. Flest gånger i trakterna kring Ruda, Långemåla och Fliseryd. Foto: Niclas Wimmerberg

  Ett område på 100 gånger 300 meter brinner där, sa Sabine Hedlund strax efter att räddningstjänsten hade kommit till platsen. Vid 13-tiden meddelade hon att även den branden var under kontroll.

Enligt SVT:s reporter Niclas Wimmerberg på plats har det också varit mycket poliser på brandplatsen. Orsaken är att man misstänker att denna brand och de många tidigare bränderna i området kan vara anlagda.

– De flesta bränderna har startat i rishögar. Troligen även den här, säger Robert Zignmark, styrkeledare från räddningstjänsten.

Tredje brand i kraftledningsgata

Men samtidigt kom nya larm om en brand längre söderut, väster om Alnesjö i närheten om Blomstermåla.

– Det brinner omkring 50 gånger 50 meter, i en kraftledningsgata, säger Sabine Hedlund.

Påfrestande för räddningstjänsten

Räddningstjänsten är på plats där samtidigt som man har kvar personal på de tidigare platserna ett tag till.

– Det är klart påfrestande, kommenterar Sabine Hedlund.

Natten mot fredag brann det även utanför Ruda i Höbsby kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet