Emma Adbåde och Johannes Anyuru. Foto: TT

Smålänningar nominerade till Augustpriset

Uppdaterad
Publicerad

Årets nomineringar till Augustpriset är nu klara, och bland de utvalda återfinns fyra smålänningar: Johannes Anyuru från Växjö, Emma Adbåge som bor utanför Oskarshamn, Johanna Thydell bördig från Värnamo och Mats Ottosson uppvuxen i Braås.

Johannes Anyuru nomineras i den skönlitterära kategorin för romanen ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”.

– Att bli nominerad till Augustpriset är fantastiskt roligt. Jag ville skriva en bok om att vara muslim i Europa idag, en bok om dynamiken mellan islamistisk terror och högerpopulism. En bok som kändes omöjlig att skriva egentligen, säger Johannes Anyuru till Kulturnyheterna, och fortsätter:

– Men sen blev den möjlig för att skriva för att jag blandade in ett spår av något poetiskt, något fantastiskt eller något som tolkats som science fiction.

Johannes Anyuru spås också som vinnare av SVT Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

LÄS MER: De är nominerade till Augustpriset 2017

I kategorin barn- och ungdomslitteratur återfinns illustratören och författaren Emma Adbåge, som nomineras med medförfattaren Johanna Thydell för boken ”Dumma teckning!”.

Det är tredje gången Emma Adbåge nomineras till Augustpriset.

I kategorin Årets svenska fackbok är Mats Ottosson nominerad för ”Nära fåglar”, tillsammans med författarna Åsa Ottosson och Roine Magnusson.

Mats Ottosson är uppvuxen i Braås, men bor numera i Sörmland och skriver böcker om djur och natur. Han arbetar också för radioprogrammet ”Naturmorgon” som produceras på P4 Kronoberg i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.