Disa Horner och Julia Obitian från Växjö listas högt som två av ”Årets kvinnor”. Foto: Privat

Två Växjökvinnor högt upp på listan ”årets kvinnor”

Publicerad

Julia-Desireé Obitian och Disa Horner, båda från Växjö startade upproret ”Tyst i klassen” och hamnar högt när Expressen listar årets kvinnor.

Expressens motivering till den höga placeringen – nummer sju av 100 – är att ”Upproret ”Tyst i klassen” tog Metoo till skolan och de människor som är vår framtid. Dessa unga aktivister säkrar att samtalet om sexuella trakasserier fortsätter även efter att de stora rubrikerna ebbat ut.”

Ingen ska vara rädd i skolan

Tidigare i höstas höll de båda ett tal på Utrikesdepartementet inför flera statsråd, Skolverket, Sveriges elevråd, Lärarförbundet och Skolinspektionen.

– Ingen flicka ska gå i skolan och vara rädd för att bli utsatt för övergrepp, en förändring borde ha skett för 100 år sedan, men bättre sent än aldrig, sa Julia Obitian till SVT Nyheter Småland vid det tillfället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer