Charlotta Brunner, chefläkare på psykiatriförvaltningen i Region Kalmar, berättar om hur situationen för tvångsvård är nu i Kalmar län. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Psykiatrisk tvångsvård ökar i Kalmar län

Publicerad

Unga vuxna som får tvångsvård genom Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) ökar i Kalmar län, det visar statistik från Socialstyrelsen.

– Det är fler unga som mår dåligt idag, så pass dåligt att man kommer i fråga för tvångsvård, säger Charlotta Brunner som är chefläkare inom psykiatrin i Region Kalmar.

Antalet unga vuxna personer, 18-24 år, som får tvångsvård genom LPT ökade i Kalmar län från 27 personer under 2015 till 42 personer under 2019. Det visar statistik som SVT Nyheter Småland tagit fram från Socialstyrelsen.

Chefläkare Charlotta Brunner säger att man i nuläget inte vet exakt vad det beror på men att ökningen inte märks i vårdens dagliga arbete.

Däremot märker hon tydliga orsaker till tvångsvård.

– Två kategorier som är bland de vanligaste är allvarliga drogutlösta tillstånd som kräver tvångsvård och en kategori som är någonstans i gränslandet mellan självskadehandlingar och suicidhandlingar, säger Charlotta Brunner.

Droger bakom psykisk ohälsa

Enligt Charlotta Brunner har användning av droger bland unga vuxna ökat i länet. Det i sin tur skapar psykisk ohälsa och när psykisk ohälsa ökar då ökar även tvångsvård.

Statistik för 2020 har Socialstyrelsen inte släppt än.

I videon kan du se trenden och höra mer om utvecklingen kring tvångsvård i Kalmar län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.