Tvättstugor är på väg bort. Kommunala bostadsbolag kör på tvättmaskiner i varje lägenhet. Foto: Arkivbild

Klassiska tvättstugan på väg bort

Uppdaterad
Publicerad

De gemensamma tvättstugorna i kommunala hyreshus är på väg bort. Nästan alla bostadsbolag installerar tvättmaskin i lägenheterna.

Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra har frågat 35 kommunala bostadsbolag i Blekinge och Småland om de har tvättstugor i sina nybyggen.

Fyra av fem bolag uppger att de sällan eller aldrig bygger tvättstuga. Istället installeras tvättmaskiner i lägenheterna.

– Jag saknar det inte. Det är smidigt och man är inte så bunden. Man slipper gå i trappor till källaren med tvätt, säger Christian Sonesson i Växjö som har en tvättmaskin i sin lägenhet till tidningen.

Tvättmaskin i lägenheten

Enligt tidningen är gemensamma tvättstugor ett folkhemsprojekt. Det är unikt för Sverige. På 1970-talet hade nästan alla flerfamiljshus tillgång till en gemensam tvättstuga.

Det ändras nu.

– Vi har gjort marknadsundersökningar som visar att de önskemål på lägenheterna som ligger högst, är balkong, diskmaskin och tvättmaskin, säger Henrik Möller som är bygg- och upphandlingschef hos Vätterhem.

Bolaget slutade med gemensamma tvättstugor för drygt 10 år sedan.

– Det har även gjorts ett antal olika utredningar som visar det kanske är billigare att lägga tvättmöjligheten inne i lägenheten än att ha en tvättstuga som ska underhållas och skötas, säger Henrik Möller.

Mindre konflikter

Tvättstugor har varit en källa till konflikter. SVT har bland annat rapporterat om en man som blev klöst i ansiktet i en tvättstuga och ett mordförsök i en annan tvättstuga.

Cecilia Henning, som är docent i socialt arbete vid Jönköping university och har forskat på grannrelationer, säger att tvättstugan tidigare var en mötesplats för boende i hyreshus.

– Numera är det vanligare att grannar träffas i hiss, trapphus och i utemiljöer än i tvättstugor, säger hon till tidningen.

Att tvättstugorna försvinner har en konsekvens.

– Folk slipper konflikter som kan uppstå i tvättstugan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.