Noor Zaki Mahmoud tvingades flytta 160 mil från familjen

Tvingades flytta 160 mil för att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

I fyra år sökte geologen Noor Zaki Mahmoud alla jobb som fanns i Kalmar. Men hon fick ingenting. Till slut fick hon lämna familjen och flytta – till Kiruna.

Trots att Noor Zaki Mahmoud är högutbildad så var det som fördömt att få ett jobb i hemkommunen Kalmar. Hon sökte alla jobb som dök upp men fick inga svar.

Hon vet inte själv vad det beror på, men säger att hon känner till ett stort antal invandrare som har utbildning men ändå inte kan jobba.

Lösningen fanns i Kiruna

Lösningen hittade hon alltså 160 mil hemifrån. Tillsammans med 15 andra högutbildade utlandsfödda tog hon tåget till Kiruna för att se om malmfälten kunde vara något för henne.

-Jag hade läst LKAB:s hemsida och såg att det fanns ett jobb. Först var jag tveksam, men kände att jag måste chansa för att vinna.

Nu – en viktig person

Idag är Noor Zaki Mahmoud en av geologerna som ska bedöma kvalitéten på borrkärnorna som tas upp ur berget. Och enligt LKAB:s personalchef Mikael Pudas är hon nu en viktig person i företaget.

– I och med att LKAB står inför en stor expansion och behöver specialistpersonal som är svårrekryterad, säger han.

”Inte sett barnen på en månad”

Men det är inte helt enkelt för Noor. Hennes man och barn finns fortfarande kvar i Kalmar.

– Jag har inte sett mina barn på en månad. Kanske kommer de hit nästa månad, säger Norr Zaki Mahmoud.

Och nu funderar hela familjen att flytta till Kiruna. Kalmar tror de inte på längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer