En rast- och informationsplats i utkanten av Växjö har stängts. Foto: Richard Söderberg SVT/Växjö kommunVisa alla (4)
Visa alla (4)

Rastplatser spärras av för att stoppa campande EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Rastplatser på flera håll i landet har stängts av Trafikverket på grund av campande EU-migranter. Nu senast två rastplatser utanför Kalmar.

De rastplatser som nu stängt igen är Väntorps rastplats vid E22:an söder om Kalmar och Gräsmo rastplats längs riksväg 25 väster om Kalmar. Enligt pressinformatören Lars Hedström på Trafikverket finns det problem med EU-migranter som bosätter sig vid rastplatser vilket sedan medför svårigheter med att hålla rent där.

– Det här är ju en knepig fråga. Det är polisens uppgift att avhysa dem. Vi har kontakt med polisen och med länsstyrelser i de kommuner som berörs. Rastplatserna ska ju vara öppna för allmänheten för att stanna och vila en stund men inte för att någon ska stanna i dagar och nätter, säger han.

Problem runt om i landet

Även Torbjörn Axelsson, som är enhetschef för underhåll på Trafikverket region syd, känner igen problemet.

– Grundanledningen till att vi stänger dessa är att vi inte kan erbjuda våra trafikanter den servicenivå som vi vill ge dem på en rastplats. Vi har svårt att hålla det rent och trevligt och inbjudande för våra trafikanter, säger Torbjörn Axelsson.

Problemen med att Trafikverket tvingas stänga rastplatser på grund av nedskräpning finns runt om i landet. Drygt tio rastplatser har varit stängda under kortare perioder i år.

Även Växjö kommun har stängt en av sina kommunala informations- och rastplatser, vid Biltema i utkanten av Växjö, på grund av att EU-migranter bosatte sig där.

– En del av våra EU-migranter belamrade ju platsen och använde den på fel sätt. Det var husvagnar och bilar och tält där, berättar Magnus Nykvist, trafikingenjör i Växjö kommun. Toaletten la av för att man använde den som kök och tvättstuga. Syftet är inte att använda den som camping så därför tog vi beslutet att stänga den för att kunna fixa till området och sanera.

Förbudsskylt kommer upp

Rastplatsen vid Biltema kommer att öppna igen nu i november och då kommer också Växjö kommun att sätta upp en skylt med ”camping förbjuden”. Några övriga åtgärder planeras i nuläget inte.

Kommer en skylt att hjälpa?

– Det kan vi inte veta, säger Magnus Nykvist. Vi vill ju ha en öppen plats så vi kan ju inte garantera det. Samtidigt vill vi inte ha för mycket förbud, den ska ju vara en allmän plats. Det är upp till besökande att respektera det.

På Trafikverket vet man i dag inte när rastplatserna i Kalmar kan öppnas  för allmänheten igen.

– När vi känner att det fungerar igen och att vi kan öppna dem för trafikanter igen så kommer vi öppna dem igen, säger Torbjörn Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer