Många hade slutit upp för att markera sitt avståndstagande från Sverigedemokraternas politik. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Stora protester mötte Åkesson i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraternas EU-valskampanj under fredagen och lördagen passerar Kalmar län möts den av en tyst protest från SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund.

– Vi vill finnas på plats för att prata med människor om allas lika värde och även visa att vi tar avstånd från det Sverigedemokraterna står för. Men det handlar inte om en motdemonstration, utan snarare om en fredlig kampanj, säger Erik Holm, distriktsordförande i SSU Kalmar län.

Viftade med flaggor

Under fredagseftermiddagen besökte Jimmie Åkesson Kalmar. Några hundratal människor var på plats på Stortorget i Kalmar, men de allra flesta var där för att protestera. ”Inga rasister på våra gator” skanderade demonstranterna, och viftade med flaggor.

– Jag är här för att jag vill visa att jag inte stödjer den politik som Sverigedemokraterna står för. Tårtan ska vi ha till fika medan Jimmie Åkesson talar, säger Nelly Corneteg som stod och väntade på Jimmie Åkesson med en prinsesstårta i handen.

Stör mötet

Partiledaren själv var nöjd med responsen under talet men tyckte det var tråkigt att så många demonstrerade.

– Det är trist när det står en massa folk som gapar och skriker och stör ut mötet när det kommit hit människor som är seriöst intresserade av vår politik och vill bilda sig en uppfattning om vad vi tycker. 

Fler småländska städer

Kalmar var den stad som var först ut när Sverigedemokraternas EU-valskampanj passerar genom länet. Under fredagen besöker Jimmie Åkesson och hans partikamrater även Oskarshamn och Västervik och under lördagen är det dags för Vimmerby.

Senare under turnén besöker partiets företrädare även Nässjö, Jönköping, Värnamo och Växjö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.