Det behövs fler deltidsbrandmän i Växjö och Alvesta kommun, framför allt på småorterna. Därför finns det nu tankar om att införa så kallade kombinationsanställningar.
– Det kan handla om lärare eller undersköterskor på äldreboenden som dessutom kan jobba som deltidsbrandmän, säger förbundschefen på Värends räddningstjänst Jörgen Gertsson till SVT Nyheter Småland. När vi var ute på rekryteringsturné bland äldreboenden i Ingelstad och Moheda fick vi ett par napp. Man vill jättegärna ställa upp för sin bygd.
Vad krävs för att bli deltidsbrandman?
– Det krävs en läkarundersökning och förhållandevis god fysisk förmåga. Sen får de en utbildning på åtta, nio veckor enligt regelverket som finns. Det är inget som är omöjligt.
Rekryterade från industrin
Räddningstjänsten har tidigare kunnat rekrytera deltidsbrandmän från företagen ute på småorterna. Men i takt med att industrierna flyr mot större städer blir det allt svårare för räddningstjänsten att hitta arbetskraft.
Nu vänder man alltså istället blicken mot skolor och äldreboenden. Förhoppningen är att kunna rekrytera ett femtontal nya deltidsbrandmän varje år, i samma takt som andra slutar.
Överbemannade äldreboenden
Den största utmaningen handlar om att lösa det ekonomiskt, så att en person kan åka ifrån sin arbetsplats vid larm, enligt Jörgen Gertsson på Värends räddningstjänst.
– Man kan till exempel överbemanna ett äldreboende under natten, så att man inte tömmer verksamheten vid ett larm. Då blir det dessutom en kvalitetshöjning i omsorgen när mer personal är på plats.
– Det är klart att det kan kosta. Det ska jag diskutera med personalcheferna på kommunerna, säger Jörgen Gertsson.
Politikerna positiva
Idén har fått gehör från politikerna och finns nu dokumenterad i Växjös budget för 2016. Det innebär inte en garanti för mer pengar, men det bådar gott inför framtiden tycker Jörger Gertsson.
När får vi se den första brandsköterskan?
– Om jag är riktigt optimistisk skulle jag säga våren 2016, säger Jörger Gertsson, förbundschef Värends räddningstjänst.