arkivbild Foto: SVT

Ung kvinna dog av sin medicin

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna avled av läkemedelsförgiftning, nu kritiseras den psykiatriska kliniken i Växjö för att inte ha följt upp hur kvinnan mådde.

Den 24-åriga kvinnan som hade diagnosen ADHD ordinerades, förutom terapi och stöd, antipsykotiska läkemedel. Trots att hon ökade kraftigt i vikt – 50 kilo på ett halvår – gjordes inte några kontinuerliga kontroller av hur hon mådde fysiskt. Vid behandling med antipsykotiska läkemedel ska sjukvården normalt sett kontrollera just viktförändringar och mängden blodfetter och blodsocker för att undvika att hälsan påverkas negativt.

Avled av förgiftning

Den unga kvinnan dog sedan av läkemedelsförgiftning och övervikten anses kan ha varit en bidragande orsak. Kvinnans familj menar att 24-åringen mot slutet ått 22 tabletter om dagen samtidigt som hon hastigt ökade i vikt, och menar att sjukvården borde ha reagerat på att kvinnan inte tålde medicineringen.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) slår fast att den psykiatriska klinikens hantering inte har uppfyllt kraven på en god vård. Dessutom kritiseras kliniken för att inte kunna redovisa vilka läkemedeldoser som kvinnan var ordinerad strax innan hon dog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.