Unga socionomer tvekar om jobb på socialen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivare vänder sig direkt till Linnéuniversitetet för att rekrytera socialsekreretare.

I flera kommuner gapar tjänsterna tomma och arbetsgivare letar febrilt efter socialsekreterare. Men det handlar inte om någon brist på utbildade socionomer. På socionomutbildningen vid Linnéuniversitetet är klasserna fulla och varje år examineras omkring 150 studenter i Kalmar och Växjö för att sedan ge sig ut i arbetslivet.

– Men vi märker av bristen. Det är många arbetsgivare som kontaktar oss och vill rekrytera studenter härifrån, både studenter som kan jobba bredvid skolan och de som är färdiga, säger Angelika Thelin, programansvarig för socionomprogrammet.

Men framtidsplanera ser olika ut bland socionomstudenterna och alla väljer inte ett jobb inom socialtjänsten.

– De läser en bred utbildning för flera olika yrkesfält som till exempel arbetsförmedling, försäkringskassa, migrationsverket eller privata aktörer inom välfärdssektorn. Det kan ju spela roll att de väljer annat än just socialtjänsten. Men som det ser ut i dagsläget vet vi inte exakt vart våra studenter tar vägen, men vi håller på att utveckla en undersökning, säger Angelika Thelin.

Rädda för stressen

På Linnéuniversitetet har man också märkt att den senaste tidens rapportering om socialtjänsten har påverkat en del elever och deras yrkesval.

– Vi har studenter som har uppmärksammat och talar om debatten i media. De uppfattar att det är stressigt i socialtjänsten och de funderar på om de själva ska klara av det och om de vill välja något annat, säger Angelika Thelin.

Hur förbereder ni eleverna på ett jobb inom socialtjänsten?

– Vi har inslag i utbildningen som ska se till att förbereda dem i arbetslivet. Men det kan inte heller vara så i slutändan att det ska vara den enskilda studenten som förebreds och sedan tar individuellt ansvar, det måste också vara så att man jobbar för goda villkor för socionomerna, säger Angelika Thelin.

Påverkas av media

Louise Andersson läser fjärde terminen på socionomprogrammet och hon har inga planer på att jobba som socialsekreterare.    

– Mitt mål är att bli enhetschef inom LSS-området, gärna inom privat sektor, säger Louise Andersson.

– Även om man vet att man ska vara kritisk till medias rapportering så blir man påverkad. Man tänker att det inte är en bra arbetsgivare om många säger att de är under press.

Robert Olsson, som går i samma klass, satsar däremot på socialtjänsten, även om han har hört att arbetssituationen är pressad för många. 

– Kommer jag att fixa det, tänker man ju. Men samtidigt är det en utmaning och man hoppas på att arbetsförhållandena blir bättre framöver, säger Robert Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.