16-åringar Josefine och Gustav från Torsås berättar om hur viktig det för dem att få ett sommarjobb nu under pandemin. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Så tänker de om sina sommarjobb – följ med till sommarjobb-täta Torsås

Publicerad

Torsås kommun är en av de kommuner i regionen som den här sommaren erbjuder flest sommarjobb för ungdomar, i förhållande till sin befolkning. Samtidigt har det varit ett högre tryck och fler sökande i år jämfört med ifjol.

En kartläggning som SVT Nyheter Småland gjort visar att intresset för att söka sommarjobb i Kronobergs och Kalmar län har ökat i år. Men att antalet jobbplatser samtidigt minskat.

I Torsås kommun sökte förra året 35 ungdomar sommarjobb hos kommunen och samtliga fick jobb. I år var det 70 personer som sökte jobb och 52 personer som fick.

Vad är det bästa med sommarjobb, enligt ungdomarna själva? Hör dem berätta i klippet ovan.

Johan Augustsson som jobbar på Torsås kommun med ungdomssupport märker tydligt av ökningen.

– Vi har prioriterat utifrån coronarestriktioner, så vi har fått skrapa ihop de platser vi fick. Vi är nöjda med att vi har fått ihop 52 platser, säger Johan Augustsson.

Egen inkomst och erfarenhet viktigt

En av de ungdomar som fick sommarjobb i Torsås kommun är 16-åriga Alva.

– Det känns skönt att ha en egen inkomst. Det är egna pengar och man får göra vad man vill med dem, säger Alva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.