Unik film visar hur hjärtat kan slå på molekylnivå

Publicerad

För första gången har rörelserna fångats på film där musklernas protein expanderar och drar ihop sig. Det är forskare från bland annat Linnéuniversitetet och McGill-Universitetet i Montreal, Kanada, som fångat rörelserna på film. Nu hoppas forskarna att filmerna kan ge en ökad kunskap i arbetet mot hjärtsjukdomar.

Länge har forskarvärlden vetat att de rörelser ett hjärta gör för att slappna av eller dra ihop sig, beror på muskelprocesser där olika sorters muskelprotein binder sig till varandra. Att fånga händelsen på film är däremot helt nytt.

– Vi har för första gången filmat hur hjärtmuskelns myosin, hjärtats molekylmotor får hjärtat att dra ihop sig och hur det binder sig med sin partner aktin, vilket är ett sorts molekylärt rep. Vi kan se hur det här regleras av två proteinkomponenter som ser till att hjärtat att drar ihop sig eller slappnar av, säger Alf Månsson, professor i fysiologi på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Ger hopp om framtiden

Forskarna har kunnat visa att det här skedet är mer dynamiskt än vad man tidigare känt till. Vilket kan ge hopp inom forskningen kring en del hjärtsjukdomar. Bland annat vid hjärtsvikt och hypertrofisk kardiomyopati, den senare är en sjukdom som kan leda till plötsligt hjärtstopp.

I själva verket beskrivs det som en sorts storm där olika molekyler knuffas åt olika håll och kolliderar med massor av vattenmolekyler som rör sig i höga hastigheter. Forskarna misstänker att det kan vara olika förändringar och mutationer i just den här processen som orsakar sjukdomarna. Samtidigt handlar upptäckten om en liten insikt i ett större sammanhang.

– Det är oftast så att den här typen av fynd bara är en liten pusselbit av det hela. Jag hoppas det kommer bidra till en förståelse av de här tillstånden, säger Alf Månsson.

Mer förståelse för muskelsvaghet

Men det kan även hjälpa forskningen kring ett tillstånd ingen av oss slipper, nämligen åldrandet.

– Ett stort problem här är muskelsvaghet, vilket ligger till grund för fall i hemmet och på andra platser. Möjligtvis skulle detta kunna få oss att förstå mer om de processerna som sker där, säger Alf Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.