Fia Mårdfelt och antidopningshunden Lykke på Stallbacken i Kalmar. Foto: William Frykfeldt/SVT

Hunden Lykkes nos avslöjar dopade travhästar – sniffar på hästarnas urin

Uppdaterad
Publicerad

Riesenschnauzern Lykke ska sätta stopp för dopade travhästar. Lykkes känsliga nos hittar dopningspreparat i hästarnas urin, och ska framöver jobba över Sverige som landets allra första anti dopningshund inom travsporten.

I ett år har Fia Mårdfelt tränat upp riesenschnauzern Lykke att markera på misstänkt dopningspreparat i hästars urin.

– Att han skulle göra det så förhållandevis enkelt, det var det ingen som trodde, säger Fia Mårdfelt, Lykkes hundförare.

Unikt arbete

Man har aldrig tidigare använt hundar för att kontrollera om hästar är dopade. Lykke är den enda anti dopningshunden inom travsporten, i vart fall i Sverige. Detta gör att duon jobbar nationellt med dopningskontroller inom hästsport.

– Vi känner inte till att någon annan har använt hund på det här sättet, att detektera olagliga substanser inom hästsporten, säger Fia Mårdfelt.

Använder te

När Fia lärde upp Lykke började hon med att använda te, för att senare gå över till dopningspreparat. Hunden uppfattar det som en slags lek.

– Till slut förstår hunden leken. Sen kan du i princip lära hunden vilket preparat som helst, säger Fia Mårdfelt.

Se i klippet ovan Fia Mårdfelt och riesenschnauzern Lykke när de besöker en ridskola i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.