Anders Måhlén har vårdat örnen sen början av februari Foto: Göran Johansson

Vårdad kungsörn äntligen frisk – då avlivades den

Uppdaterad
Publicerad

Den mäktiga kungsörnen har vårdats på Öland i över en månad. Nu var den äntligen frisk och skulle släppas.

Kungsörnen som i början av februari hittades skadad på södra Öland har avlivats. Skadorna den hade när den hittades hade läkt ihop, men när den skulle transporteras till Skåne bröt den vingen.

– När jag skulle packa in örnen i bilen för att köra den till Skanör i fredags bröt den vingen i buren. Troligtvis hade musklerna i vingen försvagats av att den varit instängd i en bur medan skadan läkte ihop, säger Anders Måhlén som arbetar ideellt för organisationen KFV, katastrofhjälp för fåglar och vilt.

Skulle flygtränas

Kungsörnen har bott hos Anders Måhlén sedan den hittades svårt skadad av två killar på södra Öland i början av februari. Nu hade skadan läkt ihop och tanken var att örnen i fredags skulle ha körts till Skåne för att flygtränas efter sin skada och sedemera släppas ut igen.

– Det känns trist nu när den var på gång igen, men det är samtidigt sådant som händer. Skadan den fick i fredags var så svår att veterinären tog beslut om att avliva den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.