Hör sjöräddaren, Linus Julin, berätta om den stora apparaten som dras igång vid ett drunkningstillbud. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Omärkta badleksaker lurar Sjöräddningen: ”Märk upp era saker”

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Kalmar har fått åka på en del drunkningstillbud i sommar. Flera tillbud har handlat om att personer har sett badleksaker som flutit runt ensamma i vattnet. Nu vill sjöräddarna att folk märker sina badleksaker med namn och telefonnummer.

Linus Julin, jourskeppare för RS Kalmar, förklarar att de måste dra igång en sökinsats när de får in ett larm om en badleksak som guppar runt ensam i sundet. En sådan sökinsats kräver oftast mycket resurser och skulle kunna förhindras om badleksaken hade varit märkt.

– Har man ett familjenamn och ett telefonnummer som vi kan ringa direkt kan vi stoppa det lite snabbare, säger han.

Tillbuden ökar – en coronaeffekt

Enligt Linus Julin har sjöräddningen fått fler tillbud och mer att göra då fler människor semestrar i hemma Sverige under pandemin.

– Folk väljer att åka till Öland och bada istället för att kanske ta en resa till Spanien. Vi har märkt att det blivit mer att göra över hela Sverige.

Livräddare hade underlättat

Även om Svenska sjöräddningssällskapet har sex stycken stationer som bevakar Kalmarsund, tycker Linus Julin, att livräddare på exempelvis Ölands befolkade stränder bör finnas.

– Det kan underlätta för oss om det finns en person som har ansvar på stranden som kan säga att ”så här ligger det till, personen sågs senast där borta”. All den värdefulla tiden vi har, kan rädda liv.

Här finns Svenska sjöräddningssällskapets stationer i Kalmar län

Kalmar – Kalmar kommun

Bergkvara - Torsås kommun

Mönsterås - Mönsterås kommun

Simpevarp - Oskarshamns kommun

Böda – norra Öland, Borgholm kommun

Grönhögen - södra Öland, Mörbylånga kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.