Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksglasblåsarutbildningen i Nybro tas bort, efter att Myndigheten för yrkeshögskolan avslutat stödet utbildningen. Foto: SVT

Riksglasblåsarutbildningen läggs ner: ”Traditionen dör ut”

Uppdaterad
Publicerad

Riksglasskolan i Nybro förlorar sin yrkesförberedande glasblåsarutbildning, efter att Myndigheten för yrkeshögskolan dragit in det ekonomiska stödet. Nu menar ett upprop att svensk hantverkstradition är hotad.

– Det finns inget sätt att hålla liv i det här om det inte finns en utbildning. Då kommer det att dö ut, säger Urban Lindahl, tillförordnad rektor.

Efter att Myndigheten för yrkeshögskolan gett avslag på fortsatt stöd till glasutbildningen på yrkeshögskolenivå i Nybro kommer utbildningen att läggas ner till hösten, något P4 Kalmar var först med att rapportera.

– Det är en besvikelse och missräkning för oss, eftersom det drabbar våra elever som får beskedet sex månader innan det ska träda i kraft, säger Urban Lindahl, tillförordnad rektor på glasutbildningen i Nybro, till SVT Småland och fortsätter:

– Det finns ingen motsvarande verksamhet någonstans egentligen, varken i Sverige, Skandinavien eller Nordeuropa. Så eleverna har inget alternativ.

På Riksglasskolan i Nybro kan eleverna fortfarande läsa ett grundprogram på gymnasienivå, och en tvåårig utbildning i glashantverk. De flesta elever som går andra året på grundprogrammen hade planerat att söka till den högre ettåriga yrkeshögskoleutbildningen “Design och konstglas” till hösten – som nu alltså läggs ner.

Över 1600 underskrifter

Flera elever har reagerat starkt på beskedet. Nu sprids en namninsamling på nätet för att bevara yrkeshögskoleutbildningen, som har en viktig funktion i att föra hantverket vidare.

– Vi hade planer för framtiden, det här påverkar inte bara mig individuellt utan hela glasindustrin. Det är jättetråkigt, säger Josefin Wallström, som går andra året på glasutbildningen.

Uppropet har i skrivande stund drygt 1 600 underskrifter. Beslutet beskrivs där som en ”en blixt från klar himmel”, och hotar överlevnaden för svensk glasbrukstradition.

– Det finns inget sätt att hålla liv i det här om det inte finns en utbildning. Då kommer det att dö ut, säger Urban Lindahl.

Hård konkurrens om bidrag

Myndigheten för yrkeshögskolan avböjer en intervju, men skriver att avslaget dels beror på att konkurrensen om bidrag varit tuff i år, men också att intresset för utbildningen svalnat:

”Tidigare års svaga resultat och svårigheter att rekrytera studerande har bidragit till att myndigheten valt att inte prioritera Design- och konstglasutbildningen i Nybro”, skriver pressansvarig Johan Lindahl.

Avslaget kommer inte att omprövas. Glasutbildningen kommer däremot att söka stöd igen nästa år, och rektor Urban Lindahl håller inte med om att intresset varit svalt.

– Vi har haft elever som gått vidare ut i arbete, så siffran är lite bedräglig.

Rättelse: Den yrkesförberedande utbildningen design- och konstglas försvinner, men det finns fortfarande en gymnasieutbildning och en tvåårig utbildning i glashantverk kvar på skolan. Detta framgick inte i en tidigare version av artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.