Upprop kräver flytt av barnhabiliteringen

Publicerad

Flytta barnhabiliteringen till centrallasarettet. Det är budskapet i ett upprop från 110 medarbetare på barnkliniken i Växjö.

Marie Aschenbrenner och hennes son Kevin som är patienter på barnhabiliteringen sedan 10 år, håller med. Kevin föddes i vecka 29 och går därför på regelbundna kontroller på barnkliniken inne i Växjö.

På grund av att han även har en funktionsnedsättning är han även patient på barnhabiliteringen. Både Kevin och mamma Marie är tacksamma för all hjälp de har fått där. Men de skulle gärna se att den låg ihop med resten av barnsjukvården.

– Det skulle vara jättebra. Då får man ett enhetligt barncentrum på lasarettet så att man slipper att åka emellan.

Förbättra vårdkvaliteten

Barnhabiliteringen ligger i dag flera kilometer utanför centrum och närmaste busshållplats ligger 700 meter från lokalerna. Så förutom att en flytt till sjukhusområdet skulle förbättra vårdkvaliteten skulle den också göra livet enklare för föräldrar som Marie.

– Ska vi ut till barnhabiliteringen så tar vi alltid bilen. Det fungerar inte att åka med bussen för då får man gå ganska långt från avstigningsplatsen. Det är jobbigt att resa för alla barn, men det är extra jobbigt för ett barn med särskilda behov.

Underskrifter från personalen

Det är inte bara Marie och personalen på barnhabiliteringen som vill se en flytt. I dagarna lämnades en namnlista in till landstingsfullmäktiges ordförande med 110 underskrifter från personalen på barnkliniken. Budskapet är tydligt – samla ihop all barnsjukvård på ett och samma ställe nu.

Ser ingen poäng

Anledningen till att listan lämnas in just nu är att det i landstingets generalplan för de närmaste åren står att barnhabiliteringen skulle kunna flyttas ut till Sigfridsområdet där vuxenhabiliteringen ligger. En plan som Marie inte kan se någon poäng med.

– Nej det är galet, man blir ju inte överflyttad dit förrän man fyller 20 år. Innan dess sker det inget samarbete direkt, säger Marie Aschenbrenner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.