Foto: SVT

Uppvidinge näst bäst i landet i skolrankning

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommun är näst bäst och Ljungby och Vimmerby hamnar på jumboplatserna i Lärarnas Riksförbund rankning av hur kommunerna sköter sina grundskolor.

Det som jämförs är de resurser varje kommun avsätter till skolorna, lärarnas löner, andel behöriga lärare och elevernas betygsresultat.

Men i jämförelsen har man även vägt in varje kommuns utgångsläge vad gäller till exempel skatteunderlag, invånarnas utbildningsnivå och andel nyinvandrade elever.

Det betyder att rankningen försöker beskriva hur väl kommunerna presterar utifrån sina olika förutsättningar.

Lärarnas riksförbund menar att jämförelsen visar på orättvisa och helt orimliga skillnader mellan landets 290 kommuner. I Kronobergs län ligger Ljungby på en bottenplats, medan Uppvidinge ligger i toppen. I Kalmar län utmärker sig Vimmerby  som ligger på en bottenplats.

Om man jämför de båda länens residensstäder så hamnar Växjö långt ner på 232:a plats medan Kalmar ligger på 26:e plats.

”Skolan måste få kosta”

I Uppvidinge kommun är man stolt och glad över erkännandet i jämförelsen.

– Vi har en otroligt duktig personal som kämpar, säger Jan Wernström (S), ordörande i  barn- och utbildningsnämnden.

– Skolan måste få kosta eftersom eleverna är vår framtid. Vill du ha ut något bra då måste du satsa både pengar och engagemang, förklarar Jan Wernström det goda resultatet.

Rankningen baseras på data insamlade under 2017 och 2018. Och på Lärarnas riksförbund är man bekymrade över att deras bild av att alla elever inte får samma chans återigen bekräftas.

– Det spelar allt större roll i vilken kommun du bor. Det kan inte kallas något annat än ett misslyckande och är fullständigt oacceptabelt, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

”Inte stolta”

Ljungby kommun säger till SVT Nyheter Småland att de vill analysera rankningen djupare innan de kommenterar den mer i detalj.

– Men så klart tar vi till oss resultatet och vi är inte stolta över placeringen och kommer att analysera det vidare för att jobba för ett bättre resultat, säger Nils-Göran Jonasson barn- och utbildningschef i Ljungby kommun i ett mejl.

Rankningen för kommunerna i Kronoberg och Kalmar län av landets 290 kommuner:

Visa

Kronobergs län:

Uppvidinge 2

Lessebo 77

Tingsryd 109

Markaryd 113

Alvesta 188

Växjö 232

Ämhult 232

Ljungby 280

Kalmar län:

Borgholm 32

Oskarshamn 60

Torsås 67

Högsby 74

Mönsterås 79

Emmaboda 96

Mörbylånga 122

Västervik 147

Hultsfred 155

Nybro 177

Vimmerby 273

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer