Foto: SVT

Utbildning på somaliska ska ge fler undersköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången som utbildningen till undersköterska ges på somaliska i Alvesta. Bakom satsningen står Allbo lärcenter, omsorgsförvaltningen och arbetsförmedlingen i Alvesta.

Utbildningen är treårig och första året sker undervisningen främst på somaliska. Efter hand går undervisningen mer och mer över till att ges på svenska. Tredje året sker undervisningen enbart på svenska.

– Det som är nytt är att man satsar på yrket samtidigt som man satsar på språket, man gör det parallellt, säger projektledaren Amr Sheikh Dayeb.

Ta sig snabbare ut på arbetsmarknaden

En liknande utbildning, fast på arabiska, genomförs också och är nu inne på sitt andra år. Förhoppningarna med utbildningarna är att eleverna snabbare ska kunna ta sig ut på arbetsmarknaden när de är klara med studierna.

– När man tar det på sitt hemspråk tänker jag att man förstår innehållet verkligen. Det blir mycket bättre för eleverna. De får lättare att fördjupa sig och förstå, säger läraren Najma Mohammad.

Se i klippet ovan vad de som går i utbildningen tycker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alvesta

Mer i ämnet