Aktiv sverigedemokrat utesluts ur facket

Uppdaterad
Publicerad

Transportarbetareförbundet har valt att utesluta Sammy Augustsson, som är politiskt aktiv för Sverigedemokraterna.

Sammy Augustsson bor i Nybro och har under fem års tid arbetat som lastbilschaufför. För fyra år sedan blev han medlem i Svenska Transportarbetareförbundet.

Han är även politiskt aktiv i Sverigedemokraterna och har sedan hösten 2014 en plats som ledamot i kommunstyrelsen i Nybro kommun.

Det har nu fått Transportarbetareförbundet att agera genom att utesluta honom helt som medlem.

– Om man är aktiv sverigedemokrat, det vill säga ställer upp i riksdag-, landsting- eller kommunalval har man också tagit på sig att föra fram deras politik och den politiken strider mot våra stadgar när det gäller alla människors lika rättigheter och lika värde, säger förbundsordförande Lars Lindgren till SVT Nyheter.

”Man får ha vilka åsikter som helst”

Sammy Augustsson tycker inte att hans politiska engagemang i SD krockar med hans medlemskap i facket.

– Jag tycker att Sverigedemokraternas värdegrund stämmer ypperligt överens med Transportarbetareförbundets. Vi värnar om de svenska skattebetalarna och arbetstagarna, det är dem vi jobbar hårt för. Att vi i SD skulle gå emot det har jag svårt att förstå, säger Sammy Augustsson.

Han säger också att han tycker att det är fel att utesluta någon på grund av deras politiska åskådning.

Men enligt Lars Lindgren är det alltså inte Sammy Augustssons åsikter som gör att han utesluts utan hans aktiva engagemang som förtroendevald för Sverigedemokraterna.

Blotta sympatier för något parti, inklusive Sverigedemokraterna, är inte skäl nog för uteslutning.

– Det är viktigt att säga att man är fri att ha vilka politiska åsikter som helst i vårt förbund. Vi har medlemmar från alla de politiska förbunden. Många av våra medlemmar sympatiserar med Sverigedemokraterna. Det står dem fritt. Men det går en skiljelinje mellan det och att man aktivt tar på sig att föra fram deras politik, säger Lars Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer