Foto: SVT

16 positiva tester – nu utökas smittspårningen vid Västerviks sjukhus

Publicerad

Region Kalmar kommer att testa ytterligare ett 50-tal personer för covid-19 vid Västerviks sjukhus. Hittills har 16 personer testats positiva för sjukdomen.

I mitten av förra veckan gick Region Kalmar ut med beskedet att åtta personer testats positivt på en avdelning på sjukhuset. Det handlade både om personal, patienter och en anhörig. Sedan dess har alltså ytterligare fall upptäckts.

– Då vi vid smittspårningen funnit fall bland medarbetare på sjukhuset som inte är vårdpersonal utökar vi provtagningen till att omfatta hela denna grupp. Smittspårning är som ringar på vattnet. Nu utvidgar vi ringen, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Öppnar för patientmottagning

Hittills har 16 personer konstaterats smittade. Samtliga har koppling till en vårdavdelning. Elva av dem är personal, två är anhöriga till personalen och tre är patienter. Ingen av de smittade har behövt sjukhusvård.

I samband med att smittan upptäcktes på avdelningen i förra veckan tog regionen beslutet att införa intagningsstopp. Men eftersom ingen ytterligare har testats positivt på avdelningen vid en andra provtagning har avdelningen öppnat för att ta emot patienter igen under tisdagen.

Sedan utbrottet konstaterades i förra veckan har 150 personer provtagits för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.