Utrotningshotade musslor dog efter kraftverksmiss

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en renovering av kraftverket i Emån i centrala Högsby har kraftbolaget Eon gjort en katastrofal tabbe. En tilloppskanal torrlades och tusentals av den akut utrotningshotade tjockskaliga målarmusslan har torkat ut och dödats.

För två år sedan beviljade EU Sverige nära 50 miljoner kronor för att rädda en av Europas mest utrotningshotade musselarter – den tjockskaliga målarmusslan.

Biologiskt värdefull

Tidigare i somras gav Länsstyrelsen i Kalmar kraftbolaget Eon klartecken till renoveringen av kraftverket i centrala Högsby där tjockskaliga målarmusslan hade en av sina viktigaste populationer.

Följden blev att Eons entreprenörer torrlade den 400-500 meter långa tilloppskanalen med naturlig bäckbotten där musslorna levde.

Trots att mellan 5.000 och 7.000 musslor dödades har Länsstyrelsen inte polisanmält händelsen.

Grova misstag

Ordförande i den rikstäckande organisationen Älvräddarna är mycket upprörd.

– Utifrån de uppgifter jag har fått kommer vi att polisanmäla Eon och JO-anmäla Länsstyrelsen i Kalmar. Som jag ser det har det begåtts grova misstag i samband med tillståndsgivningen och arbetet, säger Christer Borg, som är Älvräddarnas ordförande.

”En katastrof”

Jakob Bergengren jobbar på Länsstyrelsen i Jönköping, men är nationell musselexpert som anlitas av länsstyrelser och myndigheter runt om i landet att bevara hotade musselarter varav tjockskaliga målarmusslan är en av de mest utrotningshotade.

– Det är varken mer eller mindre än en katastrof. Jag var nära att börja gråta när jag insåg att Eon och Länsstyrelsen i Kalmar genom slarv och hänsynslöshet lyckats ta död på 5.000 till 7.000 av målarmusslan, en stor andel av dem dessutom unga musslor, säger han.  

Musslan filtrerar vattnet

Varje mussla filtrerar och renar i genomsnitt 2 liter vatten per dygn. Det är i realiteten ett av Emåns effektivaste reningsverk som har förstörts.

– Genom torrläggningen av inloppskanalen i Högsby har ungefär lika många musslor dödats som myndigheterna runt om i sydsverige försöker rädda med hjälp av 50 miljoner kronor från EU, säger Jakob Bergengren.

Delade åsikter om ansvaret

Hur detta alls kunnat ske råder det delade åsikter om. Länsstyrelsen i Kalmar anser att man i sitt tillstånd varit tydliga med vilka regler som gäller och vilket ansvar Eon haft.

– Ansvaret för detta ligger helt och fullt på Eon, säger Irene Bohman som är chef på länsstyrelsens vattenenhet.

 Medan Eon å sin sida säger att man följt de direktiv som länsstyrelsen gett dem.

– Jag har svårt att se att vi skulle kunnat ha agerat på annat sätt, säger Johan Tielman som är miljöchef på Eon vattenkraft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.