Bilden är en genrebild och föreställer inte det aktuella vindkraftverket. Foto: TT

Vindkraftverk läckte 100 liter olja

Uppdaterad
Publicerad

Ett vindkraftverk söder om Kalmar har släppt ut omkring 100 liter växellådsolja, som runnit ner längs det 90 meter höga vindkraftverket.

Larmet kom in vid 15.20-tiden på måndagen. Det aktuella vindkraftverket står utanför Mortorp, söder om Kalmar.

– Uppskattningsvis är det 100 liter olja som runnit från toppen och längs hela vindkraftverket, säger Frida Cesar, räddningschef i beredskap på Kalmar brandkår.

– Det är lite som sirap i konsistensen så jag gissar att det använts som smörjning på nåt sätt.

Verket står på privat mark och ägs av ett företag. Det var företagets egna driftstekniker som upptäckte och larmade om utsläppet.

Under sena eftermiddagen har Kalmar brandkår varit på plats och inspekterat läckaget och hur mycket som läckt ut i naturen.

– Vår uppskattning är att det inte kommit så mycket i backen. Vi var oroliga från början eftersom det ligger i närheten av ett vattenskyddsområde, men det var ingen fara. Den mesta av oljan sitter på stolpen helt enkelt, säger Frida Cesar.

Inledningsvis befarade man att upp till 300 liter kunde läckt ut, men det visade sig att det endast rörde sig om knappt 100 liter.

Nu kommer företaget som äger vindkraftverket tillsammans med en miljörestvärdesledare, som företräder försäkringsbolagen, att gå igenom vilka åtgärder som måste vidtas härnäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.