Henrik Teleman tillsammans med arabisktalande Zainab Witwit har samlat in historier och bilder från flyktingar i Sverige. Foto: SVT

Flyktingar berättar om sina liv med bilderna i mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Det var den tunga flyktinghösten 2015 som smålandskonstnären Henrik Teleman fick idén att låta flyktingar själva berätta via sina mobilbilder. Resultatet blev utställningen ”I mobilen finns hela människan” som visats runt om i landet, och som nu finns att se på länsmuseet i Kalmar.

– Det var inte svårt att få människor att berätta, konstaterar Henrik Teleman. Tvärtom. Jag tror att vi bröt av tristessen på flyktingförläggningarna när vi kom och bad dem berätta sin historia.

Henrik Teleman tog hjälp av arabisktalande journalisten Zainab Witwit och dokumenterade berättelserna. Från arabiska till engelska och vidare till svenska. De besökte flyktingförläggningar i Färjestaden på Öland, i Lammhult, Vrigstad, Marma, Norrköping, utanför Nora och på Gotland.

Kalmar

Och mobilbilderna strömmade till.

Berättelser om kärlek och saknad

-Man vill visa vem man är. När människorna kom till Sverige klumpades man ihop under beteckningen ”flykting” eller ”muslim”. Men det här är ju helt olika individer, från olika länder, olika bakgrund. Alla med sin berättelse.

Många berättelser handlar om kärlek. Och saknad:

”Jag håller hans hand till och med när jag sover” berättar Farida Omar, sömmerska från Syrien, om sin man.

”Den doft jag minns från Syrien är lukten av mina föräldrar. Det ljud jag minns är mina föräldrars röster” säger Nazmiya Rashu.

Men IS terror finns också med:

”Min dotter som är tre år gammal stod vid frontdörren till vårt hus när en IS-medlem passerade. Han var på väg att slå min dotter och säga åt henne att gå in eller ta på sig en huvudduk. Jag förlorade behärskningen. Jag kunde inte förstå hur han kunde se en kvinna i mitt barn”.

Uppföljning ska visa hur det har gått

Det blev till slut 400 bilder och 90 människor i en uppmärksammad utställning som redan visats i stora delar av landet. Men nu är den tillbaka i Småland där den en gång kom till.

Konstnären Henrik Teleman är redan igång med en fortsättning på ”I mobilen finns hela människan”. Uppföljningen ska visa vad som hände sen. Fick de stanna? Vad gör de nu? Vart tog drömmarna vägen?

Har du någon favorit bland alla bilderna?

En familj före flykten till Sverige. Foto: Privat

– Ja, den här, säger Henrik Teleman och pekar på ett foto av ett arabiskt vardagsrum. Det är från Ahvaz, en arabisk enklav i Iran där den mesta oljan finns, berättar han. Några kvinnor har svarta huvuddukar, andra inte.

Vad är det speciella med den?

– Familjen som sitter där har skitkul. Gör v-tecknet. Gör tummen ner. Skrattar. Har du nånsin tidigare sett en bild i Sverige av en arabisk familj som flamsar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet