Uttern tillbaka på Öland – efter mer än 50 år

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har två uttrar blivit påkörda i Borgholm på Öland. Vanligtvis blir man inte glad över trafikdödade djur men i det här fallet är det ett bra tecken, enligt forskare, och den person som tog hand om de båda uttrarna var Kenth Jönsson.

I början av december blev Kenth Jönsson kontaktad för att ta hand om en påkörd utter på Öland, något som Ölandsbladet var först med att berätta. Bara några veckor senare får han samtal om ytterligare en överkörd utter, den här gången utanför Köpingsvik.

– Jag trodde inte det var en utter, det kunde ha varit en grävling, säger eftersöksjägaren Kenth Jönsson.

Borgholm

Kenth Jönsson har varit eftersöksjägare i 35 år. En enda gång tidigare har han sett utter och det var för två år sedan utanför Köpingsvik. Uttern försvann från Öland på 60-talet på grund av miljögifter som DDT och PCB.

I videon ovan berättar Kenth Jönsson mer om hur det kändes att se två uttrar på Öland.

Sist man såg uttern på Öland var under 60-talet, enligt forskare från Naturhistoriska riksmuseet. Antalet överkörda uttrar i vårt område började ta fart efter 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet