Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utvisningshotade Gentian Hoxha: ”Jag har gjort allt rätt, det är företaget som gjorde missen med semesterersättning”. Foto: Ricardo Garcia

Utvisas efter sex år i Sverige – fick för lite semesterersättning

Publicerad

Familjen Hoxha från Albanien i Lenhovda utvisas efter 6 år i Sverige – anledningen är att pappan fått för lite semesterersättning. Familjen är ännu ett fall av så kallade kompetensutvisningar där arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av fel som arbetsgivare begår.

Gentian och Aida Hoxha har tre barn ihop och de har bott i Sverige och Lenhovda i sex år. 

Gentian Hoxhas ansökan om förlängt arbetstillstånd har avslagits eftersom han har fått för lite semesterersättning och måste därför lämna landet, det har Migrationsverket beslutat.

– Företaget betalade inte ut min semesterersättning i tid eftersom de hade ont om pengar och det är inte mitt fel, säger Gentian Hoxha.

Enligt regelverket får man spara enbart 5 semesterdagar till senare semesterår och Gentian hade 58 innestående semesterdagar som han tjänat in på tre år.

Företaget betalade ut semesterersättning till Gentian i mars 2018, bara dagar efter Migrationsverkets utvisningsbeslut. Men det har inte hjälpt.

– Det är tre år som företaget inte betalade ut semestersättning och därför handlar det inte om ett mindre misstag. Tyvärr drabbar detta arbetstagaren och det hjälper inte att laga skadan i efterhand, säger Iréne Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket.

Flera liknande fall

Det finns hundratals liknande fall runt om i landet där personer riskerar eller har fått beslut om utvisning på grund av misstag gällande löner, försäkringar, eller semesteruttag.

Efter två vägledande domar från Migrationsöverdomstolen ska man göra helhetsbedömningar och inte längre utvisa arbetskraftsinvandrare på grund av enstaka misstag.

Men i Gentians Hoxhas fall kan man inte se det som ett misstag utan mer som ett systematiskt fel eftersom ingen semesterersättning betalats ut på tre år, enligt Migrationsverket.

Kan söka nytt arbetstillstånd – från Albanien

Migrationsverket ger Gentian Hoxha möjlighet att ansöka om nytt arbetstillstånd men då måste det ske från Albanien.

– Jag har en anställning i Sverige, ett hem i Lenhovda och lån att betala till banken. Vem ska betala det? Det är svårt att förstå hur de tänker, säger han.

Familjen Hoxha har överklagat till flera instanser men de hänvisar till Migrationsverkets beslut.

– Min yngsta son är född i Sverige, varför ska inte han få växa upp i Sverige? Jag har inte gjort något fel, det är orättvist, säger Gentian Hoxha.

Migrationsdomstolen kan komma att pröva möjligheten att göra undantag från kravet att ansöka (om nytt arbetstillstånd) från utlandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer