Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Granath är blivande regionråd för Vänsterpartiet i Kalmar län. – Det är Vänsterpartiet den nuvarande majoriteten måste prata med för att få ihop ett fortsatt stabilt styre i region Kalmar län, säger hon. Foto: Niclas Wimmerberg

Nu vill vänstern vara med och bestämma i Region Kalmar: ”Har gått starkt framåt”

Publicerad

När de preliminära siffrorna hade räknats klart så ser det ut som att L tappar sin plats i regionfullmäktige i Kalmar län. Mycket talar då för att S och C vänder sig till V för att bilda en ny majoritet.

– Det är Vänsterpartiet den nuvarande majoriteten måste prata med för att få ihop ett fortsatt stabilt styre i region Kalmar län, säger Lena Granath som är Vänsterpartiets blivande regionråd i Kalmar län.

Den senaste mandatperioden är det S, C och L som styrt Region Kalmar. Men valet i söndags ser ut att ändra på det. L fick bara 2,8 procent av rösterna, och hamnar därmed under spärren. En förändring ser alltså ut att vara på gång.

Vänsterpartiet, som gick från fyra till fem mandat i regionvalet, lär stå närmast till hands om S och C vill bilda ny majoritet.

– Vi har gått starkt framåt i det här valet och ökar från fyra till fem mandat i regionfullmäktige, under förutsättning att inte onsdagsröstningen förändrar situationen, säger Lena Granath.

Vad är det första du kommer att göra som regionråd?

– Ja, inför det valet som görs den 17:e oktober hoppas jag att vi hittat samarbetsformer med andra partier och att man redan då har fattat beslut om ett starkt styre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.