Regionerna uppmanar riskgrupper att vaccinera sig. Foto: NARONG SANGNAK/TT

Vaccinationsstart för säsongsinfluensa och covid

Publicerad

Nu drar säsongens vaccination mot influensa och covid-19 igång. Region Kalmar län öppnar sin bokning en vecka innan Region Kronoberg.

Från och med den 24 oktober kan personer i riskgrupp i Kalmar län boka vaccinationstid för säsongsinfluensan och covid-19.

I Region Kronoberg öppnar bokningen den 1 november.

Vaccinationsstarten är dock den samma i båda länen, den 7 november.

Rekommendationen är att de som behöver vaccinet mest tar vaccinet först. Det vill säga personer som fyller 65 år eller äldre samt de som tillhör en riskgrupp.

– Vaccinationsskyddet för influensa och covid-19 minskar med tiden. Eftersom nya virusvarianter kan komma behöver du vaccinera dig regelbundet, säger smittskyddsläkare i Region kalmar län Lisa Labbé Sandelin.

En del personer i riskgrupper, till exempel boende på särskilda boenden för äldre (SÄBO), kommer att kunna vaccineras upp till två veckor tidigare, enligt ett pressmeddelande från Region Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.