Dela med dig av dina åsikter om vindkraftverk. Foto: Helena Landstedt/TT

Tydligt att vindkraft delar folket – så tyckte våra läsare

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftverken blir både fler och högre. Målet är att producera mer förnybar el och bli mer hållbara men vindkraftverken möter också motstånd. En del tycker det förstör landskapen eller riskerar att hota djurliv och natur.

Vad tycker du om att det byggs allt fler vindkraftverk?

Nu avslutar vi denna chatten

Tack för all inlägg i diskussionen. Många har skrivit och alla kunde tyvärr inte komma med.

Har du tips på nyheter som vi borde titta närmre på så hör gärna av dig på smaland@svt.se (som tipsare är du skyddad och har rätt att vara anonym)

Helén • Lägg vindkraften längs vägar och runt städer. Sluta rovdriften av landsbygden. Efter att ha varit kärnkraftsmotståndare i hela mitt liv börjar jag föredra dem i stället för vindkraftverk som låter, lyser, förfular och skräpar ner naturen. Varför satsas det inte på sol och vågkraft i stället? Inga pengar att tjäna?

Mikael Nielsen • Jag har alltid sett snurrorna som estetiskt störande och har inte lyckats ändra uppfattning än. De förfular landskapet och jag har träffat tyskar och holländare vilka säger sig flyttat hit delvis för lugnet och ron bara för se samma störande mastodontbyggnader de "flytt" från uppföras i deras närhet. Nej, sätt dem i havet. Vindsnurrorna, inte tyskarna och holländarna.

Pia Hagfors • Har helt ändrat uppfattning ju mer information som kommit fram. Vindkraften har blivit en storskalig industrialisering av naturen så jag förstår att motståndet är stort och kommer att bli ännu större. Nu om någonsin borde man värna om resterna av natur och inte förstöra den med stora vägar, oljud, blinkande ljus, cement, plaster och oljor. Det finns inget miljövänligt i dessa monsteranläggningar. Varför satsar utländska riskkapitalister pengar på sånt här? Inte är det av miljöskäl, de tjänar på det.
Sen kommer vi att stå där med naturförstörelserna och föroreningarna.
Inte alls genomtänkt av politikerna. Känns som en ny Nuon-skandal är på gång.

Dick • Dyrt, ostabilt, störande, inte så miljövänligt och petar bort våra stabila kärnkraftverk. Ogenomtänkt.

Per • Vansinne att låta förstöra naturen med dessa kolosser som inte genererar mervärde för oss människor.
Utländska investerare som äger utländska entreprenörer som bygger, när dom väl står på plats genererar det ett fåtal arbetstillfällen i underhåll. Och elen exporteras ut i Europa där priserna är högre. För att inte nämna alla skatter som försvinner med dom utländska bolagen. Sverige och svenskarna är grundlurade.

David K • Mycket illa.

Började sätta mig in i hur det faktiskt är efter ett program om utrotningshotade fladdermöss i Tyskland för ett antal år sedan. Ju mer jag tagit reda på desto sämre har jag tyckt om vindindustrin.

Vindindustrin förstör natur och ekosystem. Den förstör både för människor som bor i närheten och människor som vill bevara natur och biologisk mångfald. Oersättliga naturvärden har gått förlorade. Urskogar har skövlats, rovfåglar slaktas.

Sen kan man fråga sig varför de som vurmar för vindindustrin mest inte ser till att vindindustriparker byggs nära deras boenden. Förslagsvis borde Tantolunden, Hammarbybacken och Fåfängan omvandlas till vindindustriparker.

Magnus Hansson • Det finns ingen anledning att bygga vindkraft. Den är både sämre för klimatet och farligare än kärnkraft.

Rasmus • Hyckleri och total miljökatastrof

Robert W • Bra att SVT vågar belysa frågan, elförsörjning är kompext, tyvärr är inte vindkraftverk lösningen, snarare förvärrar det hela situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.