Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalluften sveper in över landet: ”Vi får snökanonseffekten”. Foto: Janerik Henriksson/TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Varnar för kraftiga snöfall: ”Hög tid för vinterdäck”

Uppdaterad
Publicerad

Från sommartemperaturer till vinterväder på en knapp vecka. I helgen väntas ett rejält väderomslag när kalluft strömmar in över Östersjölandskapen och för med sig kraftiga snöfall. SMHI utfärdar en orange varning för lördag i norra Kalmar läns kustland.

– Vi får snökanonseffekten som resulterar i att det kan komma väldigt mycket snö på små områden, framför allt ner mot Kalmar län, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SVT.

Efter en ovanligt mild höst där Småland så sent som i lördags den 12 november uppmätte 16,7 grader på flera håll, slår nu vädret om – och det rejält.

Under fredagen väntas temperaturen droppa till strax under det normala för årstiden i södra Sverige med minusgrader. Tillsammans med nederbörd som drar in från havet kan det bli riktigt besvärligt när regnet slår om till kraftiga snöfall.

– Vi har byar med både regn och blötsnö som drar in mot ostkusten och det här förstärks mer och mer när vi kommer in under lördagen, säger SVT:s Marcus Sjöstedt.

Orange varning – snöfall kan påverka trafik och leda till elbortfall

SMHI går ut med en orange varning för norra Kalmar läns kustland på grund av snöfall som väntas på lördag. På sin hemsida skriver de att ”snöfallet väntas vara som kraftigast på lördag eftermiddag och börjar mattas av från lördag kväll” och att det totalt kan komma 20-25 centimeter snö.

– Det kommer att kännas ganska vintrigt och det är hög tid att slänga på vinterdäcken, säger Niklas Einevik på SMHI.

De skriver att det kan bli mycket begränsad framkomlighet på vägar som inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor, förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar. Dessutom kan vädret sannolikt leda till elbortfall i områden med luftburna elledningar vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

En gul varning har utfärdats för Götaland och Svealands kustområde, samt Gotland och Öland. Där väntar under lördagen snöfall som kan orsaka trafikstörningar, samt störningar i el- och teleförsörjningen. Totalt kan det komma 10 centimeter snö, men snöfallet mattas troligen av under natten mot söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.