Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Lindström och Emma Hansson gör byggåret och arbetar nu med ett vägarbete söder om Borgholm på Öland. Foto: William Frykfeldt/SVT

Vägarbetarna berättar om utsattheten utmed vägarna: ”Ber oss fara åt helvete”

Publicerad

Strängare regler kring vägarbeten har gjort yrket säkrare. Samtidigt visar statistik från några av de största byggföretagen att antalet incidenter där hot eller våld förekommit har ökat kraftigt de senaste åren.

– Man kan fara åt helvete och gå och jobba någon annanstans rent utsagt, säger Fredrik Persson, skyddsombud på Peab.

Trots den korta tiden i yrket har lärlingarna Sandra Lindström och Emma Hansson fått bevittna arga trafikanter som inte respekterar arbetsmiljön.

– När man väl kom ut på plats fick man mer förståelse för att det var så pass allvarligt som det faktiskt är, säger Sandra Lindström, lärling.

I klippet ovan: Hör lärlingarnas tankar om jobbet.

Utsatt yrke

Reglerna som skyddar vägarbetare har blivit strängare. Bland annat med krav på installationer av barriärer och att personalen inte får gå närmare vägen än två meter utan skyddet. Det gäller dock inte personalen som stoppar trafiken.

– Det är just när vi ska stoppa trafiken som det är farligt, säger Fredrik Persson.

Höga hastigheter

Enligt Fredrik Persson, skyddsombud, är det höga hastigheter som är det vanligaste felet som trafikanter gör när de passerar ett vägarbete.

– När de svischar förbi i kanten, då är man billig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skyddsombudet Fredrik Persson berätta om jobbet som vägarbetare. Foto: William Frykfeldt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.