Alfasec i Nybro Väktare

Vaktbolag i Nybro undrande – tillfrågades aldrig om uppdrag

Publicerad

Nu reagerar det lokala vaktbolaget Alfasec AB på att de aldrig fick en förfrågan om att tillhandahålla väktare efter oroligheterna i Nybro tätort. Istället anlitade kommunen ett vaktbolag från Öland direkt. Något som strider mot kommunens egna riktlinjer.

– Vi är ett lokalt bolag med 12 anställda och vi skulle kunna ta uppdraget med mycket kort varsel. Men vi har inte ens fått frågan, säger Magnus Fermskog som är en av två delägare i det lokala vaktbolaget Alfasec.

Det var den 13 april som Nybro kommun och säkerhetssamordnaren Thomas Lundbergs tog beslutet att sätta in väktare kvälls och nattetid. Det var efter flera fall av skadegörelse och anlagda bränder.

Beslutet att sätta in väktare togs akut och utan att tjänsten hade upphandlats och till en början skulle den enbart vara över helgen.

Pågår fortfarande

Men snart två veckor senare pågår uppdraget fortfarande. De som anlitades för uppdraget var vaktbolaget Ölands bevakningstjänst.

–  Det var de vi fick tag i med så kort varsel, förklarade säkerhetsansvarig Thomas Lundberg för SVT Nyheter Småland.

Men när SVT Nyheter Småland kontaktar det lokala vaktbolag som finns i Nybro säger de att de aldrig blev tillfrågade.

– Vi hade kunnat ta uppdraget med en dags varsel. Det kan ju handla om minst 20 timmar i veckan och det skulle innebära mycket för oss, säger Magnus Fermskog. 

Akuta situationer

Enligt lagen om offentlig upphandling kan det uppstå akuta situationer som gör att en kommun kan göra undantag från regelverket, så kallade direktupphandlingar. Det innebär att kommunen kan välja ett företag direkt och alltså frångå det vanliga regelverket som innebär att upphandlingen måste annonseras innan det tas beslut om vilken leverantör som ska få utföra uppdraget.

–  För att man ska kunna göra direktupphandlingar på grund av synnerlig brådska ska det vara externa situationer som kommunen inte kan styra över. Och det ska vara bråttom. Då finns alltså inte krav på att de ska tillfråga flera aktörer. Men det är ändå lämpligt att man gör det. Det kan ju handla om att bara ringa några extra samtal. Det får inte heller bero på dålig planering, säger Robin Anderson Boström som är jurist på Upphandlingsmyndigheten till SVT Nyheter Småland.

– Men ofta har en kommun upprättat egna riktlinjer för vad som gäller då något ska direktupphandlas, säger Robin Anderson Boström.

Ska tillfråga två

Och mycket riktigt har även Nybro kommun sådana riktlinjer.

– Vi ska alltid tillfråga två olika företag vid direktupphandlingar. Det har vi skrivit in i riktlinjerna, säger Jonas Algotsson som är Upphandlingschef i kommunen.

Men denna gången gjordes alltså inte det. 

– Vi högg det bolag som vi fick svar från först. Det var det bolag jag kände till. Jag har inte gjort någon undersökning. Andra har anlitat det bolaget och det var det som dök upp först hos mig, menar Thomas Lundberg.

Men det lokala bolaget undrar varför inte de blev tillfrågade innan ni bestämde er?

– Det har jag ingen kommentar till, säger Thomas Lundberg.

Alfasec AB som har funnits verksamma i kommunen sen 2003 har uppdrag hos flera företag i kommunen.

– Jag tycker det är ett konstigt agerande av kommunen. Och de känner mycket väl till oss eftersom vi tidigare har fört diskussioner om möjliga framtida uppdrag, säger Magnus Johansson som är en av bolagets delägare. 

– Det är svårt att göra hundra procent rätt. Ofta får man göra det minst onda. Det var precis innan påsk och det finns begränsat med vaktbolag. Jag tänker att vi löste situationen, säger upphandlingschefen Jonas Algotsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.