Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet anmälningar om kvinnomisshandel i hemmet har ökat under pandemiåret. Foto: TT

Nya siffror visar: Våld mot kvinnor har ökat under pandemin

Publicerad

Flera kvinnojourer runt om i landet har vittnat om en ökad belastning som en följd av coronapandemin. Tidigare har det rapporterats om risken för att våldet mot kvinnor skulle öka under 2020. Nya siffror från Brottsförebyggande rådet visar nu svart på vitt att anmälningarna ökat.

– Vi vet sedan tidigare att våldet ökar i tider av kris, säger Caroline Högfeldt Coucher, verksamhetsledare på Kvinnojouren Blenda i Växjö.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälningar om kvinnomisshandel i hemmet ökat under 2020. När det gäller polisens Region Syd har anmälningarna ökat från 1 474 under 2019 till 2 161 under 2020.

I hela Sverige har man kunnat se att misshandelsbrott mot kvinnor har ökat med tre procent under 2020 jämfört med 2019.

Fler stödsamtal till kvinnojouren

Caroline Högfeldt Coucher är verksamhetsledare på Kvinnojouren Blenda i Växjö. Hon berättar att deras verksamhet har sett en ökning med stödkontakter under pandemiåret.

– Vi vet sedan tidigare att våldet ökar i tider av kris. När kvinnorna började spendera mer tid i hemmet så ökade också samtalen till oss.

Under perioden första april till sista juli 2020 var det 301 kvinnor som kontaktade kvinnojouren, det är mer än dubbelt så många jämfört med samma period 2019.

– Vi såg också att 85 nya enskilda stödkontakter hade tillkommit under den perioden, det är 32 fler än vad som tillkom under samma period 2019.

Förlorat andningshål

Varför våldet mot kvinnor har ökat under pandemin tror Caroline Högfeldt Coucher beror på att man har börjat spendera mer tid i hemmet.

– Många kvinnor har tidigare haft arbetet som ett slags andningshål, både om man själv åker till jobbet eller om mannen åker till jobbet. Nu när många har börjat jobba hemifrån så har det blivit en ökad utsatthet för dem som inte känner sig trygga i hemmet.

Caroline Högfeldt Coucher tror att det ökade våldet beror på att man har börjat spendera mer tid i hemmet under pandemin. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.