Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nån gång varannat år händer det att valar navigerar in i Östersjön, antingen på grund av felnavigation, eller i jakt på mat, säger Thomas Lyrholm är valforskare på Naturhistoriska riksmuseet. Foto: TT

Valexperten: ”Valen dog troligtvis av båtolycka eller svält”

Uppdaterad
Publicerad

Knölvalskalven som strandat utanför Ölands östra kust dog antagligen av en båtkollision eller av svält, det säger Thomas Lyrholm som är valforskare på Naturhistoriska riksmuseet.

– Valarna har inte en chans när det kommer lastfartyg eller snabba färjor, säger han till SVT.

Den döda knölvalskalven som flutit i land utanför Öland har väckt stor uppmärksamhet. Spekulationer kring varför den hamnat där och varför den dött är flera. Att den svalt plast, att klimatförändringar fått valen att navigera fel och så vidare.

Men enligt valexperten Thomas Lyrholm är det inte jätteovanligt att knölvalar dyker upp i Östersjön. Nån gång varannat år händer det att valar navigerar in i Östersjön, antingen på grund av felnavigation, eller i jakt på mat. Däremot är det unikt att en död knölval flyter iland på Öland.

– Det är första gången det händer vad jag vet, säger Thomas Lyrholm till SVT.

Grupp valar på västkusten

Valen, som är en unge, tillhör antagligen en grupp knölvalar som nyligen synts till på västkusten. Varför den har separerats från sin mamma kan man däremot bara spekulera i, och separationen är också en tänkbar dödsorsak.

– Om den separerats kan den ha drabbats av näringsbrist och svultit ihjäl, säger Thomas Lyrholm.

Knölvalarna är just nu på vandring från sina parningsområden i Västindien då de simmar mot de norra delarna av Atlanten. Målet är Barents hav utanför Nordnorge där det finns gott om knölval. Det är under den vandringen som knölvalar då och då hamnar i Östersjön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.