Jimmy Holmberg är avdelningschef för transfusionsmedicin på sjukhuset i Växjö. Han är nöjd med att blodlagen är välfyllda inom regionen. Men säger samtidigt att vissa blodgrupper är det alltid brist på och välkomnar dessa blodgivare till blodcentralerna i Växjö och Ljungby. Foto: SVT

Brist på ovanliga blodgrupper i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Lagren av de vanligaste blodtyperna är välfyllda i både Region Kronoberg och Kalmar, medan det i Kronoberg just nu finns behov av vissa mer sällsynta blodgrupper. Därför uppmanar sjukhusen i Växjö och Ljungby blodgivare med dessa blodgrupper att höra av sig.

Region Kronoberg har brist på blodgrupperna och A Rh− och 0 Rh−.

– Har man dessa blodgrupper är vi väldigt tacksamma om man hör av sig till oss. Blodlagret här på sjukhuset är en färskvara och det kan förändras dag för dag, säger Jimmy Holmberg, avdelningschef för Transfusionsmedicin på sjukhuset i Växjö.

– I Kalmar har vi god tillgång på alla blodgrupper just nu, konstaterar Kim Hägerström som är blodcentralsamordnare i Region Kalmar. Och vi har haft det bra under de stora helgerna också. Sen kan allt hända snabbt och läget förändras, men just nu är det bra.

Fler vill lämna blod

I Region Kalmar har man märkt en ökad tillströmning av blodgivare under de senaste månaderna.

– I november förra året kopplades alla blodgivningscentraler till Vårdguiden 1177. Och sen dess märker vi att fler kommer till oss, säger Kim Hägerström. Vi får fyra – fem nya blodgivare varje dag.

Det nya systemet gör att man kan anmäla sig och lämna sina uppgifter på ett säkert sätt via bank-id.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.