Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Vandrarhemsägaren: ”Det var bara att lita på brandkåren”

Publicerad

Natten mot onsdagen brann det igen i Ankarsrum och den här gången i närheten av ett vandrarhem. Nu berättar vandrarhemmets ägare att det finns planer på att bilda en grupp som patrullerar i området på nätterna, för att försöka få stopp på bränderna.

Det var stor risk för att nattens brand skulle sprida sig vidare till vandrarhemmet, och polisen har rubricerats händelsen som mordbrand. Räddningstjänsten sprutade skum över vandrarhemmets fasad för att skydda huset från elden, och vandrarhemmets ägare Rasmus Martinez berättar att lågorna var minst 15 meter höga och att det knappt gick att vara utanför.

– Min fru väckte mig vid tvåtiden och sa att det brann. Jag tänkte att ”nu är det min tur”. Det känns förtvivlat eftersom det verkar som om att polisen inte kan lösa problemen, säger Rasmus Martinez till SVT Nyheter Småland.

Västervik

Var du orolig?

Det var bara att lita på brandkåren. Det gjorde det jävligt bra, säger han.

Vill patruller på nätterna för att hitta gärningsmannen

På frågan om vad han tror behöver göras för att stoppa bränderna svarar Rasmus Martinez att de boende i området har börjat leta alternativ. De vill bilda någon slags grupp som kan liknas vid grannsamverkan.

– Vi inledde det här för någon månad sedan och vi har bland annat pratat med en före detta polis. Två personer skulle patrullera. Vi har inte kommit någon vart med det än, men vi har inga andra alternativ, säger han.

Ett annat alternativ som diskuteras är att bilda en slags fond.

– Idag ska vi diskutera och förmodligen bilda en fond som kan belöna den som ger tips på vem gärningsmannen kan vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet