Region Kronoberg uppmanar nu den som är ute i skog mark regelbundet i fyra kommuner att vaccinera sig mot TBE. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vanligare med fästingburen TBE i Kronoberg – vaccination rekommenderas

Publicerad

Smittskyddsenheten i Kronoberg rekommenderar vaccination mot TBE för personer som regelbundet vistas ute i skog och mark i Alvesta, Ljungby, Uppvidinge och Växjö kommun.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Fyra kommuner med förhöjd förekomst

Folkhälsomyndigheten har tagit fram kartor över kommuner med förhöjd förekomst av TBE och i Kronobergs län gäller det Växjö, Alvesta, Ljungby och Uppvidinge kommun. Vaccinationsrekommendationen gäller de som regelbundet vistas ute i skog och mark i dessa kommuner.

– Förra året hade vi åtta fall av TBE där personer smittats i länet, vilket är något fler än tidigare år. För den som ännu inte är vaccinerad och vill skydda sig inför den kommande säsongen är det nu dags att påbörja vaccinationen, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Kronobergs län, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.