Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vänsterpartiet vill byta raketer mot lasershow

Uppdaterad
Publicerad

Av hänsyn till djur och miljö är fyrverkerier sen ett par år bannlysta i Växjö kommun. Nu föreslår Vänsterpartiet att fyrverkerierna ersätts med en lasershow: ”Vi är övertygade om att Växjöborna vill ha någon form av firande”.

Enligt Eva-Britt Svensson (V) har flera kommuner anammat idén med lasershow istället för fyrverkerier, bland andra Boden, Linköping och Lidköping.

– Jag har sett hur mycket det har uppskattats av de kommuner som  har genomfört det här, säger hon. Det är bara positivt och inte dyrare.

Förslaget ligger i linje med hur Växjö kommun generellt ser på fyrverkerier. Så sent som förra våren, 2016, beslutade fullmäktige att förbjuda dem nästan helt och hållet i så gott som hela Växjö genom ett tillägg i den lokala ordningsstadgan.

Beslutet revs upp i september av både länsstyrelsen och förvaltningsrätten med hänvisning till att det var ett allt för stort ingrepp i den enskildes frihet, men icke desto mindre är de inte önskvärda i kommunen.

Sista firandet 2015

Sista gången Växjö kommun firade med fyrverkerier var på Valborgsmässoafton 2015. Sen dess är det alltså stopp.

Skattepengar ska inte användas till fyrverkerier, säger Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö, till SVT Nyheter Småland. Hon är positiv till den motion som Vänsterpartiets Amanda Karlsson och Eva-Britt Svensson står bakom.

Vänsterpartisterna själva är övertygade om att Växjöborna vill ha någon form av firande.

– Att inte ha någonting är inte så positivt. Vi lämnar det här förslaget så får vi se vad fullmäktige säger. Vi tror naturligtvis att fullmäktige tycker att det här är en bra idé, säger Eva-Britt Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer