Foto: SVT/Arkiv

Var fjärde vårdplats stängd i Region Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde sjukhussäng står tom vid länets båda sjukhus i Ljungby och Växjö. Anledningen till de stängda vårdplatserna är bristen på personal.

26 procent av vårdplatserna inom Region Kronoberg är stängda. det skriver Smålandsposten. Totalt finns 407 vårdplatser men bara 302 av dem är tillgängliga.

– Det är så att vi under lång tid inte haft tillgång till personal och därför har vi tvingats stänga vårdplatser på våra två sjukhus, säger Charlotta Svanberg (S) ordförande i Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsnämnd till tidningen.

Ska se över framtida behov

Det pågår ett arbete inom regionen för att göra sig oberoende av hyrpersonal. Men det har inte bidragit till de stängda vårdplatserna utan ligger längre tillbaks i tiden.

Charlotta Svanberg tror inte att regionen kommer att gå tillbaks till 407 öppna vårdplatser.

– Med tanke på den omställning av vården som pågår måste vi göra en analys av det framtida behovet, säger hon till Smålandsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.