Antalet intensivvårdplatser skulle eventuellt kunna tredubblas från dagens åtta, säger Pär Lindgren, chefsläkare på Region Kronoberg. Foto: Tomas Nyström

Chefsläkaren: ”Vår prioritet är att lösa det själva”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjuka i covid-19 som behöver intensivvård i Region Kronoberg kan bli betydligt fler än vad sjukhusen har kapacitet till. Då planerar regionen att flytta de sjuka till andra regioner, något som forskning visar är riskfyllt.

Region Kronoberg planerar att dubbla antalet intensivvårdsplatser från dagens åtta till 16, för att kunna ta emot fler allvarligt sjuka covid-19-patienter.

Enligt regionens beräkningar kan behovet stiga till runt 20 IVA-platser, och enligt Folkhälsomyndighetens allvarligaste scenario kan behovet stiga till 36 i Kronoberg.

– Vi kan garantera att man får en intensivvårdsplats någonstans i Sverige, sa regiondirektör Martin Myrskog till SVT i tisdags.

Chefsläkaren om att flytta patienter

– Förhoppningsvis går andra regioners belastning ner när vår topp kommer, säger Pär Lindgren, chefsläkare på Region Kronoberg.

Om platserna inte räcker till, skulle ni flytta dem till andra regioner?

– Det skulle vi ja.

Risk med flytt

Men Sveriges Radio Ekot berättade på torsdagen om forskning som visar att dödligheten ökar när IVA-patieneter flyttas. Pär Lindgren hänvisar till att problemet är känt sedan den forskningen kom för några år sedan.

– Nu vet vi att det finns en risk med en överflyttning. Vi beräknar den risken, väljer rätt patient att flytta och försöker göra den så optimal som möjligt. Risken för patienter är inte lika hög idag.

Pär Lindgren berättar också för SVT Nyheter Småland att det finns förberedelser för att eventuellt kunna öka upp till 24 IVA-platser i Region Kronoberg.

Om det står mellan att utöka IVA-patser eller flytta patienter, vilken prioritering gör ni?

– Vår prioritet är alltid att försöka lösa saken själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.