Foto: Privat

Vårdcentral på hjul rullar ut i Ljungby kommun

Publicerad

På onsdag ska den första mobila vårdmottagningen rulla ut på vägarna i Kronobergs län. En husbil har byggts om till ett mottagningsrum där patienter exempelvis kan vaccineras, ta blodprov, få en såromläggning eller annan hälsokontroll. Den ska också åka till arbetsplatser för företagshälsovård.

– Det är en rullande vårdcentral och en rullande företagshälsovård, säger Jeanette Karlsson.

Sedan tidigare har till exempel Folktandvården en rullande tandläkarmottagning som åker dit patienter finns.

Nu kommer också den första vårdcentralen på hjul. Husbilen ska delas mellan olika privata vårdcentraler och även kunna åka till olika arbetsplatser för att utföra företagshälsovård. Den ska pendla mellan olika orter i Ljungby och Växjö kommun. Det handlar om planerade vårdbesök och när ett visst antal patientbokningar gjorts på en ort så åker husbilen dit.

– Man måste boka besöket innan. Det handlar om att vi också behöver veta om vi behöver ha med någon extra utrustning. Och under coronapandemin kan vi inte ha drop-in besök, säger Mari Bergenholtz verksamhetschef på Läkarhuset.

”Bra för landsbygden”

De menar att det finns flera fördelar med att ha en husbil som åker dit patienterna finns.

– Jag kan ta blodtryck och prover som sedan skickas till läkaren. Patienten kan efter besöket i husbilen gå hem och sen bli kontaktad av läkare på distans, säger Mari Bergenholtz.

Jungfrufärden på onsdag går till Ryssby och Agunnaryd i Ljungby kommun.

– Det här är också bra för folk på landsbygden. För en äldre människa utan körkort kan det vara svårt att ta sig till en vårdcentral, så då är det här jättebra, säger Mari Bergenholtz.

– Det är också bra för företagshälsovården, vi kan åka till företagen och vi möter dem på sin arbetsplats, säger Jeanette Karlsson, verksamhetschef på hvc.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer